Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik
Takip Edin Takip Edin



Kırşehir Türküleri Kırşehir Türküleri

Basın Bülteni Basın Bülteni

Kaydol
E-Bülten E-Bülten

Radyo Radyo

EtkinlikEtkinlik Kayıt Formu Kayıt FormuEtkinliklere kaydolmak için tıklayınız
CanlıCanlı Yayın Yayın
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın
İletişimİletişim Formu Formuinfo@korkorlu.com


Reklamlar Reklamlar

Memurlar Memurlar

Yusuf Şimşek Yusuf Şimşek

2008 Hit
Gönderim Tarihi : 9.03.2009
Köçekli avşar aşireti Kırşehir, Çiçekdağı ilçesine bağlı Güllühüyük, Hamzabey, Polatlı, Zalimali, Hasanali, Korkorlu, Yetikli, Halaçlı ve Veletli (Çubuktarla) adıyla bilinen sekiz parça köyden oluşmaktadır. Eskiden bu köyleri bir bey idare eder. Beylerin bağlı olduğu bir Beylerbeyi bulunurdu. "Sekiz Köçeklinin dokuz beyi var." sözü de bunu doğrulamaktadır. Güllühüyük köyünü Kadir Bey, Hamzabey köyünü Mehmet Ali Bey, Veletli köyünü de Halil Beyin idare ittiği bilinmektedir. Cerit aşiretinden Silsüpüroğlu Hamitli Rıza Beyin büyükannesi, Köçekli Hamza ve Hanifi beylerin babası Mehmet Ali Beyin kızı Hüsne Kadındır.

Halep avşarlarından olan ve Sivas Ankara arasında on bin çadırda oturan Köçekli aşireti, Orta Anadolu Türkmenlerinin 1691deki Rakkaya sürgünü sırasında İrana gitmiştir. Bir müddet o bölgede kaldıktan sonra İran yöneticileriyle vergi nedeniyle anlaşmazlığa düşüp eski yurtları Orta Anadoluya geri dönmüşlerdir.

1788 yılında Anadoluda isyan edip soygunculuğa başlayan Gedik adlı eşkıyayı yakalamak için padişah, Boz-Ulus Türkmenleri ile bunların arasında bulunan Köçekli aşiret reisine ferman yollamıştır.

Kırşehir Boztepe civarında dolaşırken Kırşehirden gelen Çapanoğlunun postasını eşkıyalardan kurtardığı için Çapanoğlu, Köçekli Mehmet Ali Beyi huzuruna çağırıp Çiçekdağının boş arazilerine oturmasını istemiştir. Boztepe civarındaki bir bölgeye o yöre halkı hala Köçekli demektedir. Yine bunlara ait bir mezarlık bulunmaktadır.

Bölgeye yerleşen Köçekli aşiretinden her yıl bir katar deve, elli at isteyen Çapanoğlu ile aşiretin arası bir müddet sonra açılmıştır. Bu sırada Denek Dağının Kuşburnu yaylasında Çapanoğlunun adamlarıyla çarpışan Ceritlerden Silsüpüroğlu Ali Bey ile birleşen Köçekliler, Çapanoğlunun adamlarını perişan etmişler. Kaçıp kurtulan bir grup Çapanoğluna durumu olduğu gibi anlatmış. Sinirlenen Çapanoğlu:

Köçekli ile Cerid
Karabaş kara it
Mert ve babayiğit
Ha o it ha bu it

Diye söylenmekten kendini alamamıştır.

İkinci grup ise Çapanoğluna yaranmak için savaş meydanında yenemediği Köçekli aşiretinin hiç bir şeyden habersiz, oldukça yaşlı reisi Kadir Beyi çadırında öldürüp başını Çapanoğluna getirmişlerdir. Kuşkulanan Çapanoğlu, gelen iki grubu ayrı ayrı dinleyip gerçeği öğrenince Kadir Beyin başını getiren gruba "Yaşlı bir adamı öldürmek erkeklik değil" deyip hepisinin oracıkta başını vurdurmuştur.

Kadir Beyden sonra Mehmet Ali ve Kara Hasan Beyin önderliğinde şimdiki oturdukları bölgeye yerleşen Köçekli aşiretinin 1891deki iskânı şu mısralarla anlatılmaktadır.

İskan emri oldu Köçekli yasta
Kız gelin kalmadı kırıldı hasta
Göz gözü görmüyor kavgada köste
Gel gayri gidelim ellerimize

Aşiret dizildi Bozok iline
Kırlangıç eteği Seyfe gölüne
Bir zaman konalım Malya çölüne
Gel gayri gidelim ellerimize

Kızılırmak üğrü Suluca Höyük
Dağıldı aşiret derdimiz böyük
Bozlapa önünde Karanlık oyuk
Kalk gayri gidelim ellerimize

Yitirmiş dağlarda arar Ceriti
Ta ezelden meşvereti bir idi
Unuttun mu Köçeklili Haliti
Gel gayri gidelim ellerimize

Kızılırmak seni gece geçince
Ziyaret dağına gündüz yetince
Aşiret dizilmiş gelir kendince
Kalk gayri gidelim ellerimize

Süleymanım işlemedi namımız
Ceniklide zebil oldu kanımız
Ara yerde telef oldu malımız
Gel gayri gidelim ellerimize
CEVAP GÖNDERİM FORMUCEVAP GÖNDERİM FORMU
Mesajınız* :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız.
Not : Lütfen küçük harf kullanınız.

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi1 :0,1582

© 2008 Korkorlu.com
Yaylaözü (Korkorlu) Köyü Web Portalı http://www.korkorlu.com

Tam Ekran